Każdego roku
z utęsknieniem czekam chwili, aż w sklepach pojawi się biała papryka (czasami
nazywana jest też kremową). Moja ulubiona, jeśli chodzi o zapiekanie. Jest
delikatna w smaku, a dzięki cienkim płatom elastyczna i dosłownie ekspresowo
się zapieka. Wystarczy dosłownie dziesięć minut w piekarniku. Najbardziej
lubię ją z mięsem (mięsożerny ze mnie zwierz) wymieszanym z przeróżnymi
dodatkami. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy taaaka pyszna.
Mniam! Od chwili, gdy tylko się pojawia, często gości na moim stole zarówno na obiad,
jak i czasami na kolację.
Składniki:
- 1 łyżka
klarowanego masła do smażenia
- 500g
chudej wieprzowiny
- 3 łyżki
sosu sojowego
- 2 łyżki
octu z czerwonego wina
- 4 listki
bazylii
- 1 gałązka
świeżego rozmarynu
- 1 gałązka
tymianku
- 1 łyżka
oliwy z oliwek
- 1 puszka
kukurydzy (285g po odsączeniu)
- 1 puszka
czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)
- ½ puszki
krojonych pomidorów z czosnkiem bez skórki
- 1 łyżeczka
sambal oelek
- 3 ząbki
czosnku
- 6 białych
papryk (takie o cienkich płatach)
- 120g
żółtego sera w plasterkach
- ¼ łyżeczki
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Mięso
wieprzowe pokroić w większe kostki, a zioła posiekać i dorzucić do mięsa. Dodać
sos sojowy, ocet z czerwonego wina, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać,
aby całe mięso wykąpało się marynacie. Przykryć (ja pakuję do zamykanego
plastikowego pojemnika) i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Po tym
czasie zmielić mięso i wymieszać z sambal oelek, pieprzem.
Kukurydzę i
czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.
Z papryk
wyciąć 1/3 – tak, aby powstało nam „okienko”, przez które będziemy wkładać
farsz. Ostrożnie usunąć gniazda nasienne. Wykrojone kawałki papryki, dzięki
którym powstały „okienka” pokroić i kostkę.
Mięso
przesmażyć na średnim ogniu. Gdy już nie będzie surowe – dodać pomidory i
posiekaną paprykę. Smażyć tak długo, aż odparuje prawie cały płyn, a następnie
dodać kukurydzę, fasolę oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i
smażyć jeszcze około dwóch minut.
Rozgrzać
piekarnik do 160˚C.
Papryki
napełnić z „górką” gorącym farszem, a następnie farsz przykryć plasterkami
żółtego sera. Napakowane smakowitości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, wstawić do nagranego już piekarnika i piec około 10 minut.
Od razu
podawać. Najlepiej z sosem pomidorowym lub ulubionym ketchupem.
Pysznie brzmi i jeszcze smakowiciej wygląda ;)
OdpowiedzUsuń... nie będę czekał do przyszłego roku ,
przepis zrealizuję z czerwoną papryką :D
Fotografie i sama kompozycja , jak dla mnie bomba !
JFK
Dziękuję Sylwiusz :) Pochwałą od Ciebie wiele dla mnie znaczy :)
OdpowiedzUsuń