czwartek, 29 października 2015

Świnkowina zapiekana w białej papryce



Każdego roku z utęsknieniem czekam chwili, aż w sklepach pojawi się biała papryka (czasami nazywana jest też kremową). Moja ulubiona, jeśli chodzi o zapiekanie. Jest delikatna w smaku, a dzięki cienkim płatom elastyczna i dosłownie ekspresowo się zapieka. Wystarczy dosłownie dziesięć minut w piekarniku. Najbardziej lubię ją z mięsem (mięsożerny ze mnie zwierz) wymieszanym z przeróżnymi dodatkami. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a przy taaaka pyszna. Mniam! Od chwili, gdy tylko się pojawia, często gości na moim stole zarówno na obiad, jak i czasami na kolację.



Składniki:

- 1 łyżka klarowanego masła do smażenia
- 500g chudej wieprzowiny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 4 listki bazylii
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka kukurydzy (285g po odsączeniu)
- 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu)
- ½ puszki krojonych pomidorów z czosnkiem bez skórki
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 3 ząbki czosnku
- 6 białych papryk (takie o cienkich płatach)
- 120g żółtego sera w plasterkach
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Mięso wieprzowe pokroić w większe kostki, a zioła posiekać i dorzucić do mięsa. Dodać sos sojowy, ocet z czerwonego wina, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać, aby całe mięso wykąpało się marynacie. Przykryć (ja pakuję do zamykanego plastikowego pojemnika) i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Po tym czasie zmielić mięso i wymieszać z sambal oelek, pieprzem.
Kukurydzę i czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.
Z papryk wyciąć 1/3 – tak, aby powstało nam „okienko”, przez które będziemy wkładać farsz. Ostrożnie usunąć gniazda nasienne. Wykrojone kawałki papryki, dzięki którym powstały „okienka” pokroić i kostkę.
Mięso przesmażyć na średnim ogniu. Gdy już nie będzie surowe – dodać pomidory i posiekaną paprykę. Smażyć tak długo, aż odparuje prawie cały płyn, a następnie dodać kukurydzę, fasolę oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć jeszcze około dwóch minut.
Rozgrzać piekarnik do 160˚C.
Papryki napełnić z „górką” gorącym farszem, a następnie farsz przykryć plasterkami żółtego sera. Napakowane smakowitości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagranego już piekarnika i piec około 10 minut.
Od razu podawać. Najlepiej z sosem pomidorowym lub ulubionym ketchupem.




2 komentarze:

  1. Pysznie brzmi i jeszcze smakowiciej wygląda ;)
    ... nie będę czekał do przyszłego roku ,
    przepis zrealizuję z czerwoną papryką :D
    Fotografie i sama kompozycja , jak dla mnie bomba !

    JFK

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Sylwiusz :) Pochwałą od Ciebie wiele dla mnie znaczy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.