czwartek, 29 października 2015

Sos pomidorowy

Lekko słodki i aromatyczny.

Doskonały dodatek do makaronu, pulpecików, faszerowanej papryki, lub czego tylko chcecie.



Składniki:

- ½ puszki krojonych pomidorów z czosnkiem bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki cukru
- sól do smaku
- ¼  łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy je w drobniutką kosteczkę.
W niewielkim garnku o nieprzywierającej powłoce rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Smażymy tylko tak długo, by cebula się zeszkliła (nie może się przyrumienić).
Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem około 5-7 minut. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem i dusimy jeszcze około 5 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.