środa, 1 lutego 2017

Ekspresowe tertaletki z owocami



Obłędnie pyszne i bardzo łatwe do przygotowania.


Składniki na tartaletki:
- 200g ciastek maślanych
- 80g miękkiego masła
- 100g mlecznej czekolady
- 35ml Malibu

Składniki na krem:
- 200g śmietany 30%
- 150g serka mascarpone
- 3 łyżki przesianego cukru pudru

Owoce:
- 125g malin
- 125g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:
Foremki na tartaletki (5-6 sztuk) wykładamy folią spożywczą.
W miseczce rozdrabniamy ciastka maślane na miał. W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą i płynne wlewamy do rozgniecionych ciastek. Dodajemy Malibu i całość mieszamy. Uzyskaną masą wyklejamy tartaletki. Wstawiamy do lodówki na  około godzinę.


Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone oraz cukier puder i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitego kremu.
Schłodzone tartaletki wyjmujemy ostrożnie z foremek, zdejmujemy folię i napełniamy ciastka kremem. Na górze układamy owoce i podajemy.
Ciastka można przechowywać w lodówce do dwóch dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)

Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.