Obłędnie pyszne i bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki na
tartaletki:
- 200g
ciastek maślanych
- 80g
miękkiego masła
- 100g
mlecznej czekolady
- 35ml
Malibu
Składniki na
krem:
- 200g
śmietany 30%
- 150g serka
mascarpone
- 3 łyżki
przesianego cukru pudru
Owoce:
- 125g malin
- 125g
borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
Foremki na tartaletki (5-6 sztuk)
wykładamy folią spożywczą.
W miseczce rozdrabniamy ciastka
maślane na miał. W garnuszku rozpuszczamy masło z czekoladą i płynne wlewamy do
rozgniecionych ciastek. Dodajemy Malibu i całość mieszamy. Uzyskaną masą
wyklejamy tartaletki. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
mascarpone oraz cukier puder i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitego
kremu.
Schłodzone tartaletki wyjmujemy
ostrożnie z foremek, zdejmujemy folię i napełniamy ciastka kremem. Na górze
układamy owoce i podajemy.
Ciastka można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zostanie opublikowany po zaakceptowaniu przez moderatora.